Jutawan Akhirat

Jutawan dunia vs Jutawan akhirat

download (22)

Sumber internet : Insan lebih baik adalah insan yang tidak pernah lupa kepada Al-quran dan As-sunnah,

Hanya sekadar blog picisan daripada encik keladi yang merungkai topik jutawan akhirat. Maksud jutawan pada pandangan orang ramai adalah mempunyai wang yang banyak, banyak tu tak boleh dinilaikan berapa jumlahnya. Tetapi zaman sekarang ini jika kita mempunyai RM 1 juta, bolehkah dikatakan “anda adalah seorang jutawan“.

Entahlah, inflasi…oh…inflasi

Jika kita mengajar jutawan dunia, rasanya sampai ke sudah tidak berasa diri ini adalah jutawan, biarlah ia hanya sebagai keperluan didalam hidup dan yang perlu kita kejar sebenarnya adalah Jutawan Akhirat,

Tapi, Bagaimana?

Wahai tuan tanah yang arif dan bijaksana, bagaimana untuk kita menjadi seorang yang dikatakan Jutawan Akhirat?

  • Ilmu
  • Umur
  • Masa

Tiga perkara ke?

Ini hanya sekadar pandangan dan pendapat encik keladi, tidak kiralah samaada anda terima ataupun tidak yang penting perlu jadi jutawan di akhirat nanti.

Ilmu

Jika kita mempunyai ilmu, pasti mudah untuk kita menjadi jutawan di akhirat kelak, sebab dengan ilmu mampu membimbing kita kearah yang lebih baik, tapi jangan tersalah menuntu ilmu, mugkin dengan ilmu juga boleh membawa kita muflis di akhirat.  ( Jadi fikirkan lah ya )

Umur

Umur manusia semakin meningkat, tetapi jika kita masih belum beringat, mugkin impian untuk menjadi jutawan semakin menipis, contohnya, jika usia kita Muda, dan sentiasa bersedia dengan memperbanyakkan amalan yang baik, Jutawan Akhirat mugkin milik kita, pastikan sentiasa istiqamah pada jalan yang diredhai Allah.

Masa

Masa sentiasa mengejar manusia, tapi kadang-kala kita akan melupai masa yang berlalu begitu sahaja, jadi sentiasa mengisi masa yang dihabiskan dengan perkara yang terbaik, supaya menjadi jutawan di akhirat.

Sekadar pandangan dan pendapat, tapi ustaz kata, amal jariah melalui SEDEKAH juga mampu membawa kita juga menjadi JUTAWAN AKHIRAT.

Ikhlas

Keladi Blogger

www.keladionline.com

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s